Dato
04.08.2022
Ministre så på droner i HCA Airport

Torsdag den 4. august 2022 besøgte den danske transportminister, Trine Bramsen, samt den grønlandske minister (Naalakkersuisoq) for Boliger og Infrastruktur, Erik Jensen, HC. Andersen Airport, og under besøget blev der stillet skarpt på dronernes rolle i fremtiden.

Besøget viste, at hvis udviklingen indenfor branchen skal sikres, er det nødvendigt, at dronerne kan flyve ”Beyond Visuel Line of Sight” – dvs. flyve længere end øjet rækker, at der etableres systemer, der sikrer adskillelse mellem eksisterende trafik i luftrummet og dronerne. Mange virksomheder i både ind- og udland ser store muligheder med dronerne, og er klar til at udføre en lang række opgaver ved hjælp af droner. Dette er nemlig både bæredygtigt og en god forretning.

Det kræver dog systemer, dataforbindelser og klare procedurer – altså en infrastruktur for droner.

Naviair er i en god dialog med branchen og myndighederne om den kommende infrastruktur for droner. Naviairs løsning vil kunne udbygges, så den også kan understøtte brugen af droner i Grønland.

Programmet bød udover præsentation af infrastrukturen for droner fra Naviair, også på indlæg om droneflyvning i både Grønland og Danmark, fx i form af ”Sundhedsdronen”. Derudover fik firmaet Quadsat også forklaret hvorledes droner kan bruges til kalibrering af satellitparaboler, og besøget blev afsluttet med en demonstration af droneflyvning udført af Falck.

Besøget var arrangeret af Naviair i samarbejde med Transportministeriet. Fra Naviair deltog blandt andet CEO Claus Baunkjær samt Steen Myhre Erichsen fra UTM Development & Strategy.
droneodense0508-1