Kontrolcentralen

Alle fly, der flyver i dansk luftrum, kontrolleres fra Naviairs kontrolcentral i Kastrup. Kontrolcentralen er bemandet 24 timer i døgnet, 365 dage om året, og er på mange måder hjertet i lufttrafiktjenesten, hvorfra al trafik overvåges.

Kontrolcentralen er opført i forbindelse med Naviairs eksisterende bygninger i Kastrup. Selv om kontrolcentralen kun ligger 500 meter fra nærmeste startbane, kan flyvelederne her arbejde ganske uforstyrret af flytrafikken udenfor.


Specialfremstillede ruder, mørklakerede glaslameller, en dobbelt betonkonstruktion i facaden samt lydabsorberende gulve, lofter og vægge sikrer nemlig, at hverken lys eller lyd udefra distraherer flyvelederne i deres arbejde med at overvåge trafikken i luften.

Kontrolcentralen giver flyvelederne optimale arbejdsbetingelser. De mere end 60 pulte, der er specialfremstillet til opgaven, er opstillet symmetrisk i to store hesteskoforme. Det skaber et harmonisk arbejdsmiljø uden visuel ”støj” fra de tekniske installationer.

Under de store gulvplader af træ åbner sig imidlertid en verden af kabler, der uafbrudt forsyner de tekniske systemer i pultene med de data, flyvelederne har brug for. Gulvpladerne kan til enhver tid tages op under reparation og vedligeholdelse, hvilket giver en stor fleksibilitet for Naviairs teknikere.


kontrolcentralen21