Dato
30.05.2022
Succesfuld første flyvning med sundhedsdronen
”Det er en historisk dag både for luftfarten og for sundhedsvæsnet i dag”, sagde transportminister Trine Bramsen ved den første officielle testflyvning med en sundhedsdrone mellem Svendborg og Ærø. Dronen fløj uden last, men i fremtiden vil den flyve blodprøver og medicin mellem Svendborg Sygehus og Sygehusenheden i Ærøskøbing.

Projektet Sundhedsdroner blev startet for tre år siden og skal integrere droner i det danske sundhedsvæsen. Bag projektet står et partnerskab bestående af Odense Universitets Hospital, Falck, Holo, Unifly, Scandinavian Avionics og Syddansk Universitet. Naviairs rolle i projektet er at sørge for en integration mellem ubemandet og bemandet trafik, så der kan flyves sikkert med dronerne uden at lukke luftrummet ned.

”Det er epokegørende, at vi her integrerer en droneflyvning med bemandet lufttrafik, som er udstyret med ADS-B. Når en droneflyvning er i gang, kan Naviairs flyveledere i kontrolcentralen følge med og agere, f.eks. hvis en redningshelikopter har brug for luftrummet. Det er et af de første og eneste forsøg i Europa, der er kommet så langt, og det var ikke sket uden et tæt og godt samarbejde med Naviairs tekniske og operative afdelinger”, siger Steen Myhre Taschner Erichsen, chef for UTM i Naviair. 

dronefyn2


I regn og slud skal dronen ud
Ved arrangementet fik Transportminister Trine Bramsen æren af at sende dronen afsted lidt over kl. 11 ved at give et GO til droneoperatøren fra mobilitetsvirksomheden Holo. Til trods for gråvejr og tunge regnbyger over Sydfyn landende dronen sikkert og efter planen efter en flyvetur på ca. 34 minutter ved Sundhedsenheden i Ærøskøbing.  

Perspektiverne i mandagens succesfulde droneflyvning er mange. I det konkrete projekt kan droner fremover spille en livsvigtig rolle. Det være sig i forbindelse med ulykker, hvor hurtig adgang til blod kan betyde forskellen på liv og død, men også i forbindelse med infektioner, hvor hurtigere svar giver bedre behandling. Samtidig har projektet været med til at fjerne nogle barrierer i forbindelse med droneflyvning og vist vejen for fx fragt med droner.

dronefyn4


Fakta om Sundhedsdroner
Sundhedsdroner er et treårigt innovationsprojekt, som har til formål at udvikle og teste sundhedsdroner, der skal transportere patientprøver, medicin og medicinsk udstyr mellem hospitalsafdelinger, lægehuse og hjemmeplejen. 

Efter flere års grundige forsøg og tests med sundhedsdroner i UAS Denmark Testcenter i HCA Airport, ved OUH og ved flyvninger internt på Ærø, er dronerne nu klar til at teste flyvninger i luftkorridorer mellem Ærø og Svendborg samt Svendborg og Odense. 

Når sundhedsdronerne er klar, vil de forbedre logistikken i sundhedssektoren og dermed betyde hurtigere og bedre behandling for patienterne. Dronerne vil gøre det muligt at lave flere undersøgelser på lægehuset eller hjemme, der før krævede besøg på sygehuset.
dronefyn1